Heel veel jongeren kijken uit naar het moment dat ze autorijlessen mogen gaan nemen. Met als grote droom, in een keer slagen voor het felbegeerde rijbewijs zodat er daarna de eerste eigen auto gekocht kan worden. Heb jij dat ook? In dit artikel vindt je belangrijke informatie over alles wat met leren autorijden te maken heeft, zodat je goed voorbereid aan je theorie- en praktijklessen autorijden kan beginnen. Want er komt een hoop kijken bij het leren autorijden. Informeer jezelf daarom goed voordat je aan autorijlessen begint, dan is de kans dat het hele proces van theorie tot aan het halen van je rijbewijs vlekkeloos verloopt het grootst. Want het moment waarop jij vol trots je rijbewijs in ontvangst kan nemen en in je eigen auto kan stappen, daar doe je het allemaal voor, toch?

Voorbereidingen voor het theorie-examen

Als je 16 bent kun je starten met theorielessen voor rijbewijs B, het rijden in een personenauto. De theorie-lessen gaan over de verkeersregels, over alles wat je moet weten als je in een personenauto de weg op gaat. Je moet alle verkeersborden kennen, de voorrangsregels, hoe hard je mag op bepaalde wegen en nog veel meer. Je kunt hiervoor leren uit een recent theorieboek of via een online module. Als je online proefexamens wil maken, zorg dan dat deze er net zo uit zien als de theorie-examens van het CBR(Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) want bij hun doe je uiteindelijk je theorie-examen.

Het theorie-examen

Als je theorie-examen gaat doen moet je je paspoort of ID meenemen en je hebt ook het reserveringsnummer nodig, dat het CBR je samen met de uitnodiging voor het examen gestuurd heeft. Niet vergeten mee te nemen, anders gaat het examen voor jou niet door die dag. Het theorie-examen zelf doe je in een grote zaal bij het CBR. Je vult je reserveringsnummer in en start digitaal met het examen. Als je klaar bent zie je direct of je geslaagd bent of niet. Deze uitslag krijg je ook nog via e-mail thuisgestuurd. Hopelijk slaag je in een keer, maar als dat niet lukt mag je het examen overdoen. Net zo vaak als je nodig hebt om te slagen. Pas als je geslaagd bent voor je theorie-examen kun je je praktijkexamen aanvragen, maar handiger is het om je theorie-examen te halen voordat je aan de praktijklessen begint. Want dan weet je in ieder geval alvast aan welke regels je je moet houden en wat alle verkeersborden betekenen. Dat scheelt een stuk. Mocht je ondersteuning nodig hebben bij het leren van alle theorie. Veel rijscholen bieden een lesprogramma aan. Als je het prettig vindt, kun je daar gebruik van maken.

Wat mag je bij welke leeftijd

Als je 16,5 jaar oud bent mag je rijlessen gaan nemen, eerder niet. Als je geslaagd bent mag je nog niet alleen in de auto stappen. Dat mag pas als je 18 jaar bent. Tot die tijd moet er altijd een coach meerijden die zelf een rijbewijs heeft, die 27 jaar of ouder is en zelf al 5 jaar een auto heeft. Jij krijgt de kans om onder begeleiding van je coach rijervaring op te doen, die helpt je als het nodig is om situaties goed in te schatten, want zonder ervaring rijden is vaak nog moeilijk. Dat noemen ze ‘2 to drive’. Je kunt 5 mensen jouw coach laten worden. Zij moeten daarvoor een begeleiderspas aanvragen. Als je dat niet wilt kun je het beste wachten tot je bijna 18 jaar bent, dan starten met rijlessen. Zodra je 18 jaar bent mag je met een rijbewijs zelfstandig een personenauto besturen. Oftewel, je mag vanaf je 18e alleen in de auto rijden als je een rijbewijs hebt.

De rijlessen

Het meest spannende onderdeel, de rijlessen zelf. Samen met een instructeur stap je in de auto om de auto te leren besturen. Tijdens deze praktijklessen leer je stap voor stap hoe je de auto moet besturen en doe je rijervaring op. De instructeur die naast je zit, beschikt net als jij over rempedalen en kan kan ingrijpen als dat nodig is. Ook staat er een bordje met een ‘L’ op het dak van de auto zodat iedereen kan zien dat jij het autorijden nog moet leren. Dat is prettig want andere automobilisten kunnen er rekening mee houden dat jij nog geen ervaren bestuurder bent. En ze kunnen je de ruimte geven, waardoor jij plezieriger kunt leren rijden.

Het praktijk-examen

Als je examen gaat doen neem je de uitnodiging voor het examen en je ID mee. Vervolgens stap je samen met de examinator in de auto. Je rij-instructeur rijdt meestal ook mee maar zit dit keer op de achterbank. Je krijgt eerst een ogentest om te controleren of je goed ziet en de examinator kan je wat vragen stellen over de auto zelf. Bijvoorbeeld om te kijken of je weet hoe je koelvloeistof moet bijvullen of hoe de verlichting op het dashboard werkt. Waar zit het groot licht en wanneer mag je met groot licht rijden, kan zo’n vraag zijn. Vervolgens ga je een half uur rijden. De examinator kijkt nu vooral of je zelfstandig en veilig rijdt. Ben je zeker als je rijdt, durf je beslissingen te nemen. Als je op die punten goed scoort kun je veilig het verkeer in zonder instructeur. Dan ben je geslaagd en krijg je eindelijk het felbegeerde rijbewijs. Gefeliciteerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *