Als je wilt afvallen, moet je natuurlijk minder en gezonder eten en voldoende water drinken. Maar om je gezondere levensstijl extra kracht bij te zetten is sporten ook erg belangrijk. Trainen in een sportschool is niet iedereens favoriete manier om te sporten. Gelukkig is het ook mogelijk om thuis te sporten. Daarvoor kun je verschillende fitnessapparaten aanschaffen, bijvoorbeeld een crosstrainer. Maar is een crosstrainer wel de beste manier om af te vallen?

Wat is een crosstrainer?

Een crosstrainer is een fitnessapparaat met een vliegwiel, twee planken voor je voeten en twee hendels voor je handen. Als je erop gaat staan, maak je met je benen een langlauf-beweging, een beweging, die tussen lopen en fietsen in zit. Je legt je handen op de hendels, zodat je ze heen en weer beweegt. Vaak kun je de zwaarte van de training zelf instellen, zodat je dit steeds verder kunt opbouwen en steeds zwaarder kun trainen.

Voordelen van een crosstrainer

Het belangrijkste voordeel van een crosstrainer is, dat je je hele lichaam traint. Je beweegt zowel je armen als je benen, maar dat zijn niet de enige spiergroepen die je gebruikt. Je gebruikt ook je buik- en rugspieren. En doordat je al deze spiergroepen tegelijk beweegt, verbrand je meer calorieën. Het aantal verbrandde calorieën per uur komt neer op hetzelfde aantal, als je verbrandt met hardlopen.

Hoewel de beweging, die je maakt, lijkt op hardlopen, is er een belangrijk verschil. Het is veel minder belastend voor je gewrichten. Bij hardlopen vangen je heupen, knieën en enkels behoorlijke klappen op, maar door de fietsende beweging is dat op de crosstrainer niet het geval. Zeker als je last van je gewrichten hebt, is dit dus een goede manier om te sporten. Daarnaast kun je, als je wilt, elke dag trainen.

De crosstrainer zorgt voor een cardio training. Met cardio training verbeter je je conditie. Daarnaast komt vetverbranding beter op gang, als je een middelhoge hartslag hebt. Op de crosstrainer stijgt je hartslag sneller dan bij andere sporten, waardoor je sneller meer vet verbrandt. En meer vet verbranden is meer afvallen.
Daarnaast zijn crosstrainer niet duur om aan te schaffen. Op marktplaats zijn vaak tweedehands crosstrainer te krijgen, waardoor je ze vaak nog goedkoper kunt krijgen. Zo hoef je niet meteen een grote investering te doen.

Nadelen van een crosstrainer

Het is algemeen bekend, dat vetverbranding het snelste gaat, als je meer spiermassa hebt. Spieren verbranden namelijk ook vet, als je niet aan het trainen bent. De enige manier om je spiermassa echt te vergroten is krachttraining. Hoewel je met je crosstrainer verschillende spieren traint, is dit geen krachttraining en bouw je dus maar weinig extra spiermassa op. Als je dus echt wilt afvallen, is trainen op de crosstrainer niet voldoende.

Daarnaast wordt alleen trainen op de crosstrainer snel eentonig. Op youtube kun je verschillende training voor op de crosstrainer vinden, zoals intervaltrainingen, waardoor je iets meer afwisseling hebt. Daarnaast zijn intervaltrainingen ook een goede manier om wat extra calorieën te verbranden. Zorg bovendien voor goede muziek tijdens je training, zodat je deze langer volhoudt. Ook kun je een crosstraining afwisselen met bijvoorbeeld hardlopen en fietsen, zodat je minder snel verveeld raakt.

Conclusie

De beste manier om af te vallen blijft helaas nog steeds minder en gezonder eten. Maar sporten kan je net dat laatste zetje geven en geeft je sowieso een betere conditie, waardoor je makkelijker en langer kunt bewegen. Een crosstrainer is een goede manier om je hierbij te helpen. Het is een weinig belastende manier van sporten, die veel verschillende spieren tegelijk traint. Om te zorgen dat je het trainen lang vol kunt houden, moet je echter wel voorkomen dat het trainen eentonig wordt. Dit doe je bijvoorbeeld door intervaltrainingen en goede muziek. Voor maximum resultaat combineer je de crosstrainer met krachttraining.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.