Beginnen met rijles is natuurlijk erg leuk en spannend. Maar hoe gaat alles in zijn werk en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel vind je alle belangrijke informatie over de weg naar je rijbewijs.

Stappenplan: de weg naar je rijbewijs

Hieronder zie je globaal een stappenplan van het hele proces.

  • Rijschool zoeken
  • Eerste rijles
  • Rijlessen
  • Theorie-examen
  • Tussentijdse toets (optioneel)
  • Inplannen rijexamen
  • Laatste lessen
  • Rijexamen

Rijschool uitzoeken

Om te beginnen met rijlessen ga je eerst een rijschool uitkiezen. Je mag zelf weten bij wie je wilt gaan rijden. Tegenwoordig zijn er vele rijscholen. Dit maakt het vaak lastiger om een keuze te maken. Vergelijk daarom diverse rijscholen met elkaar. Daarnaast kijk je naar de kosten, manier van leren, slagingspercentage, ervaring van de rijinstructeur en wat het jou te bieden heeft. Wanneer je faalangst, ADD, autisme of ADHD hebt is dat geen probleem. Vele rijscholen zijn hierin gespecialiseerd en kunnen jou extra begeleiden. Bovendien is het belangrijk hoe leerlingen het hebben ervaren. Vraag naar ervaringen van klasgenoten, vrienden, familie of collega’s die hun rijbewijs hebben gehaald. Uiteindelijk ben jij de persoon die gaat rijden, dus kies een rijschool waar jij je fijn bij voelt en goed vindt. Tot slot is het tijd om te beslissen of je losse lessen of een pakket wilt hebben. Denk na over de voor- en nadelen en wat het beste uitkomt in jouw situatie.

2toDrive

In principe kun je op elke leeftijd starten met rijlessen. Je mag zelfstandig rijden, als je na je 18de het praktijkexamen hebt behaald. Heb je geen zin om zo lang te wachten en wil je zo vroeg mogelijk beginnen? Dan is 2toDrive iets voor jou. Met 2toDrive kun je vanaf 16,5 jaar al beginnen met rijlessen en de tussentijdse toets doen. Voor het praktijkexamen moet je minimaal 17 jaar zijn. Als je je rijbewijs voor je 18de verjaardag haalt, moet je tot die tijd samen met een coach rijden. Dat betekent dat je sowieso in aanmerking komt voor 2toDrive wanneer je nog niet oud genoeg bent. Wie jouw coach wordt mag je zelf bepalen. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. Een coach is minimaal 27 jaar zijn en 5 jaar een Nederlands rijbewijs hebben. Na aanmelding krijg je een speciale begeleiderspas. Nadat je 18 bent geworden, ben je vrij om zelfstandig te mogen rijden. 2toDrive heeft als doel om verkeersveiligheid te vergroten. Beginnende bestuurders zijn namelijk vaker bij ongelukken betrokken door onervarenheid. Wanneer je na je rijbewijs eerst onder toezicht van een ervaren persoon rijdt, kun je goed ervaring opdoen.

Theorie leren

Naast de praktijklessen ga je bezig met de theorie. Door middel van de theorie leer je van alles, zoals verkeersborden, regels en voertuigkennis. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken.

De eerste optie is zelfstudie. Je koopt een theorieboek en gaat het leren. Vaak wordt bij het boek een CD-rom geleverd met oefenexamens. Op het internet bevinden zich diverse oefenexamens. Examens doen is erg nuttig. Op deze manier kom je er achter hoe goed je de theorie beheerst en wat jouw leerpunten zijn. Deze onderwerpen kun je nog extra leren in het boek. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om de theorie online op de computer te leren in plaats van in een boek.

De tweede optie is een dagcursus. In één ochtend krijg je klassikaal les in de theorie. Je wordt helemaal voorbereid op het examen. Het theorie-examen vindt in de middag plaats.

De derde optie is een meerdaagse cursus. Je krijgt klassikaal les, verspreid over meerdere dagen. Hierdoor ligt het tempo lager dan bij een dagcursus en heb je meer tijd om de theorie onder de knie te krijgen voordat je het theorie-examen hebt.

Theorie-examen

Vanaf je 16de mag je theorie-examen doen bij één van de locaties van het CBR. Wanneer je examen gaat doen, neem je je ID kaart mee en je reserveringsbrief. Het examen bestaat uit drie onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Per onderdeel mag je maar zoveel fouten maken. Ben je geslaagd? Dan is het resultaat 1,5 jaar geldig. Binnen deze tijd moet je het rijexamen halen.

Tussentijdse toets

Nadat je ongeveer driekwart van de rijlessen erop hebt zitten, is het mogelijk om een tussentijdse toets (TTT) af te nemen. Het is niet verplicht, maar het wordt wel steeds vaker aangeraden door rijscholen. Voor een tussentijdse toets moet je minimaal 16,5 jaar oud zijn en het theorie-examen behaald hebben. Een TTT is een proefexamen,dus je doet alles zoals je ook bij het echte rijexamen zou doen. Een CBR-examinator gaat jou beoordelen. Tijdens deze rit doe je tevens bijzondere verrichtingen. Wanneer je het goed uitvoert, krijg je hiervoor een vrijstelling voor je rijexamen. Nadat je weer terugkomt geeft de examinator aan wat goed ging en waar je nog aan kunt werken. Een tussentijdse toets is erg fijn als je snel zenuwachtig bent of als je graag wilt weten hoe alles gaat.

Rijexamen

Het rijexamen…Het laatste onderdeel waar je al die maanden naar toe hebt gewerkt. Vanaf je 17de mag je afrijden. Om praktijkexamen te mogen doen heb je van tevoren een gezondheidsverklaring ingevuld. Hiermee geef je aan dat je gezond genoeg bent om in het verkeer te rijden. Zorg er voor dat je alle belangrijke dingen hebt meegenomen naar het CBR, want anders kun je niet afrijden. Het examen begint eerst met de kennismaking met de examinator en het controleren van je papieren. Daarna is het tijd om naar buiten te gaan en je leest vanaf ongeveer 25 meter een kenteken op. Bij de lesauto wordt er nog enkele vragen gesteld over de auto. Hierna is de rit aan de beurt. Als je een vrijstelling hebt gekregen bij je TTT, hoef je geen bijzondere verrichtingen uit te voeren. Je rijdt een stuk zelfstandig door middel van het navigatiesysteem en zonder vrijstelling voer je daarnaast nog twee bijzondere verrichtingen uit. Ondertussen word je beoordeeld op verschillende onderdelen, zoals kijkgedrag, voorrang verlenen en voertuigbeheersing. Weer aangekomen in het CBR gebouw laat de examinator jou weten hoe het ging. Als je bent geslaagd, mag je bij de gemeente je rijbewijs aanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *