Wonen en werken in Duitsland groeit onder Nederlanders in populariteit. En dat is niet vreemd, laat staan onterecht. Onze oosterburen hebben namelijk een geweldig gevarieerd en modern land, waar het prima leven is voor de verwende Nederlander. Maar wat maakt Duitsland als gebied om te wonen en werken zo speciaal en uniek? Welke meerwaarde heeft een leven opbouwen, of voortzetten, over de grens in Duitsland. Zijn er naast de voordelen ook nadelen verbonden aan een verhuizing of emigratie naar genoemd land? Welke zijn dit dan? En, als de verhuisplannen inmiddels wat concreter worden, hoe pak je een woning kopen en snel inburgeren bij onze oosterburen doordacht aan? De antwoorden op deze belangrijke vragen lees je in dit blog. Ongetwijfeld kun je iets met de uiteenlopende adviezen en tips die wij voor je hebben.

Een land waar de huizen- en grondprijzen enorm meevallen

Veel Nederlanders die zich in het verleden in Duitsland hebben gevestigd, noemen als een van de grootste voordelen de prijzen van vastgoed en grond in Duitsland. In Nederland de woningprijzen en grondprijzen in de afgelopen decennia flink zijn opgedreven door allerlei aankoop en tussenhandel. Dit proces heeft in Duitsland niet in een vergelijkbare vorm plaatsgehad. Een andere factor die de huizenprijzen en waarde van de grond in Duitsland drukt, is het gegeven dat Duitsland een veel groter grondoppervlakte heeft dan Nederland. De bevolkingsdichtheid is daardoor een stuk lager. Woningkopers profiteren hier natuurlijk van. Koopt u in Duitsland een woning of een perceel grond, dan bent u al snel 30 tot 40 procent voordeliger uit dan bij ons. Veel Nederlanders grijpen deze kans aan om net over de grens een groot vrijstaand huis aan te schaffen die in Nederland voor de gemiddelde burger niet te betalen is. Of ze kopen een tweede woning of appartement in Duitsland om die als vakantiehuisje te verhuren en zo wat extra geld bij te verdienen.

De kwaliteit van de Duitse woningmarkt is hoog

Het is natuurlijk prachtig als de huizenprijzen elders lager liggen, maar dan moet er wel sprake zijn van een goede bouwkwaliteit. Wilt u naar Duitsland vertrekken, dan hoeft u zich hierover totaal geen zorgen te maken. Duitsland is het land van de sterke en duurzame bouwmaterialen. En dat is ook merkbaar aan de kwaliteit van de woningen in dat land. Duitse huizen gelden constructief als sterker en duurzamer dan hun Nederlandse evenknieën.

Natuurvariatie genoeg voor de natuurliefhebber

Voor veel emigranten is de prachtige en gevarieerde Duitse natuur een bijkomend argument om zich over de grens te vestigen. Wie houdt van prachtige berglandschappen, uitgestrekt bossen, van idyllische meren verspreid over het land of van rustieke, authentieke dorpjes langs prachtige meanderende rivieren zit in Duitsland op de goede plek. Niet voor niets is Duitsland onder Nederlanders een van de populairste vakantielanden.

Maatschappelijke voorzieningen van topkwaliteit

Het leven in Duitsland zelf, weerspiegeld in de goede maatschappelijke voorzieningen, klopt in Duitsland helemaal. Het onderwijs is van hoog niveau en goed georganiseerd. De gezondheidszorg is minstens zo goed als die in Nederland. Fijn is verder dat de supermarkten en winkels goed gevuld zijn en de prijzen van voedsel, luxegoederen en brandstofkosten al snel 25 tot 30 procent lager liggen dan in Nederland. Dit komt vooral door de lagere btw. Los van deze mooie punten is deze notie nog belangrijk om te noemen: uit statistieken blijkt dat het leven in Duitsland veiliger is dan in Nederland. Natuurlijk is hierbij wel de vestigingsplaats van belang, want in de Duitse grotere steden is de criminaliteit hoger dan op het Duitse platteland. Voordelen genoeg dus, voor wie overweegt om naar Duitsland te gaan om daar te wonen en/of werken.

Nadelen zijn er ook

Emigreren naar Duitsland heeft, net als elke emigratie, ook nadelen. Zo zul je moeten wennen aan een andere cultuur, hoewel de cultuurschok voor veel mensen weinig voorstelt. Verder moet je natuurlijk bereid zijn om de Duitse taal te leren of je talenkennis aan te scherpen. Niet voor iedereen is het wennen aan een andere cultuur en taal dat even gemakkelijk. Een nadeel is verder dat er rond de verhuizing veel geregeld moet worden, met name op juridisch-administratief gebied. Denk aan het koopcontract, aangepaste paspoorten en het afsluiten van allerlei noodzakelijke verzekeringen.

Enkele belangrijke aandachtspunten bij het zoeken naar een Duits huis

Woningen kopen en verkopen gaat er in Duitsland een stuk formeler aan toe dan in Nederland. Er zijn enkele belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Reageer bijvoorbeeld niet zomaar op verkoopadvertenties van makelaars. Slimmer is het om een Nederlands-Duitse makelaar in te schakelen, die gespecialiseerd is en de raakvlakken én verschillen tussen de Duitse en Nederlandse woningmarkt als zijn broekzak kent. Door een betrouwbare aankoopmakelaar in te schakelen, kan er vaak ook een interessante koopprijs bedwongen worden met enige korting op de vraagprijs.

Een fikse rekening? Nee, liever niet!

Let verder op dat een makelaar in Duitsland consulteren al een fikse rekening kan opleveren. Je hoeft niet eens een contract getekend of huis of bedrijfsruimte gekocht te hebben, of er kan al een forse rekening van de makelaar op je deurmat ploffen. En daar heb je natuurlijk niets aan als je als starter, jongere of als senior de woningmarkt opgaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.