Je huis verkopen kan een lang traject zijn en emotioneel moeilijk zijn. Soms kan het voelen als een inbreuk op je privacy als vreemden je huis binnenkomen en gaan rondkijken. Ze gaan jouw huis bekritiseren, een plek die voor jou waarschijnlijk meer betekent dan vier muren en een dak. Daarnaast is de kans groot dat ze je minder geld gaan bieden dan jij denkt dat je huis waard is. Voor huiseigenaren is het gemakkelijk om veel fouten te maken bij de verkoop van hun huis. Met een beetje kennis kun je echter veel van deze valkuilen vermijden. Lees gerust verder om erachter te komen hoe je het best je huis kunt verkopen voor de hoogst mogelijke prijs.

Voorbereiding

Als je eenmaal hebt besloten om je huis te verkopen, bereid je dan goed voor. Probeer jezelf te zien als verkoper of zakenman in plaats van een huiseigenaar. Neem afstand van je huis en vergeet dat je zelf de eigenaar van je huis bent. Als je vervolgens het traject vanuit een puur financieel perspectief bekijkt, kun je afstand nemen van de emotionele aspecten van de verkoop van je huis. Bekijk je huis eens door de ogen van een koper. Voer wat kleine verbeteringen uit en zorg dat je huis leeg en schoon is. Zorg voor een prettig aanzicht van de voorkant van je huis. Dit is vaak het eerste dat je kopers zien. Plant wat mooie nieuwe planten en zorg dat je voortuin er verzorgd uitziet. Deze veranderingen en verfrissingen in het uiterlijk van je huis verhogen de verkoopprijs. Een andere belangrijke tip is het leegmaken van je huis. Een woonkamer met alleen een bank en een eethoek er in staat misschien wat kaal, maar dat maakt je huis veel groter. Zorg er dus voor dat alle kamers in je huis zo leeg mogelijk zijn. Ruim je keukenblad op, zet alle spullen netjes in je keukenkastjes. Zorg ervoor dat je afzuigkap brandschoon is, en je oven en kookpitten ook. Een andere tip is om ervoor te zorgen dat bij binnenkomst van iedere kamer, het verste diagonale punt van die kamer zichtbaar is. Zorg er dus voor dat je onbelemmerd in de twee verste hoeken van de ruimte kunt kijken als je de deur van die ruimte opendoet. Hoe minder er in staat, hoe beter, en nooit in de diagonale zichtlijn.

De makelaar

Hoewel makelaars een hoge commissie vragen is het verstandig om toch met een makelaar in zee te gaan. Een goede makelaar heeft het beste met je voor en zal je helpen om een eerlijke verkoopprijs voor je huis vast te stellen. Als je snel wilt verkopen, ga dan aan de lage kant zitten met je vraagprijs. Heb je de tijd, dan kun je meer vragen. Een makelaar zoekt geschikte potentiële kopers en elimineert de kans op nieuwsgierige kijkers die niet van plan zijn om een bod uit te brengen. Je makelaar heeft ervaring in het onderhandelen over de verkoop van huizen. En als er problemen ontstaan tijdens het verkooptraject, dan is er een ervaren professional die de zaken voor je oplost.

Het vaststellen van de prijs

Of je nu met een makelaar werkt of alleen, het is belangrijk om de juiste vraagprijs voor je huis te bepalen. Je denkt misschien dat je huis meer waard is dan je makelaar je vertelt. Maar vergeet niet om een realistische prijs te bepalen op basis van vergelijkbare woningen in de omgeving. In het kadaster bijvoorbeeld, staan alle prijzen van koopwoningen vermeld, en daar kun je zelf ook informatie opvragen over vergelijkbare woningen in jouw straat. Maak je niet te veel zorgen over het beginnen met een te lage prijs, want de praktijk wijst uit dat er altijd meerdere aanbiedingen zijn. In veel gevallen wordt er zelfs over de vraagprijs geboden. Het onderwaarderen van je huis kan zelfs een strategie zijn om de interesse in je huis te vergroten.

Bepaal je eigen strategie

Elke verstandige koper wil onderhandelen, en als je wilt verkopen, moet je soms meespelen. De meeste mensen willen hun huis te koop zetten voor een prijs die kopers aantrekt en tegelijkertijd ruimte laat voor onderhandeling. Maar dat is de tegenovergestelde strategie van de hierboven beschreven onderwaarderingsstrategie. Dit kan werken door de koper de indruk te geven dat hij veel waarde voor z’n geld krijgt, terwijl je toch het maximale geld uit de verkoop kunt halen. Of je uiteindelijk een prijs krijgt die hoger is dan de vraagprijs hangt niet alleen af van je prijsstrategie, maar ook hoe goed je huis oogt en is gemoderniseerd.

Verkopen tijdens de wintermaanden

Geloof het of niet, de winter is niet een goed moment om te verkopen. Mensen hebben het druk met sociale activiteiten en het koude weer maakt het aantrekkelijker om gewoon thuis te blijven. Met een kleiner aantal kopers kan het dan langer duren om je huis te verkopen. Wat wel een voordeel is, is dat er niet zoveel concurrerende verkopers zullen zijn. En dat kan in je voordeel werken. Maar wachten met verkopen tot het voorjaar is over het algemeen beter.

Besparen op foto’s van je huis?

De foto’s van je huis moeten scherp en helder zijn. Maak ze bij daglicht en laat ze de beste eigenschappen van je huis benadrukken. Zorg ervoor dat alle lampen aan zijn binnen voordat je foto’s gaat maken. En ruim vooral eerst je rommel op! Nog beter is het, om een professionele vastgoedfotograaf te nemen om topkwaliteit resultaten te krijgen. Neem geen genoegen met foto’s van de telefoon van je makelaar. Overweeg ook een videotour of een 360-graden video toe te voegen om je advertentie verder te verbeteren. We wensen je heel veel succes met het verkopen van je huis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.