Lees hier informatie over een woning kopen in Duitsland. Het verschil met een huis kopen net over de grens is anders dan een pand aanschaffen in Nederland, ook al komen veel zaken op hetzelfde neer, en in principe is het niet moeilijk.

Emigreren

Ondanks dat je net over de grens de Nederlandse oververhitte woningmarkt ontvlucht, is het toch al emigreren. Ook als je zo dicht bij de grens zit dat je Nederland in de verte ziet liggen, en dat het allemaal Europese unie is, blijft het vertrekken naar het buitenland. Duits zal dus je taal moeten worden, en niet dat beetje wat je als toerist kent. Het is leuk als je als vakantieganger in Duitsland met wat extra gebarentaal een broodje koopt, maar probeer maar eens bij de huisarts in die taal heel precies een pijntje aan te geven. Je moet emigreren niet onderschatten. Wel is het zo dat iedereen het kan. Als je Nederlands kan, dan zul je de Duitse taal ook onder de knie krijgen, ook al zal dat niet altijd even makkelijk zijn, zeker niet in het begin.

Duitse makelaars

In Duitsland werken makelaars anders dan in Nederland. Ook is het in Duitsland niet gewoon om een duidelijk ’te koop’ op een woning te zetten, en daardoor moet je wel naar een makelaar om te informeren wat het aanbod is. De kosten van een Duitse makelaar liggen hoger dan in Nederland, het kan zelfs oplopen tot 7% en de makelaar zet alles op alles om te zorgen dat hij of zij die provisie niet misloopt. Niet uitzonderlijk vraagt een Duitse makelaar gelijk bij het eerste contact je persoonlijke gegevens zodat hij of zij bewijs heeft dat het contact tussen jou en de verkoper door hem of haar tot stand is gekomen. Omdat dit zo anders is dan in Nederland zijn er Nederlandse makelaars die kunnen bemiddelen bij het kopen van een woning net over de grens.

Nederlandse makelaar

Oostmakelaardij.nl uit Emmen is zo’n makelaar die net zoveel verstand heeft van de Nederlandse woningverkoop dan de Duitse. Naast minder barrière met de taal is het wijs om daar eerst mee te praten. Dan weet je hoe het werkt, tot welk bedrag je daar kan kopen, en ken je de randvoorwaarden. Zo is het in Duitsland gewoon dat er in een koopakte verwijzingen staan naar een apart koopcontract voor het overnemen van de inbouwkeuken. In Nederland is het wettelijk zo vastgelegd dat je in principe niets uit de woning mag ‘breken’ tussen het bezichtigen en de overdracht, maar in Duitsland mag de verkopende partij wel de badkamer en de keuken uit het pand halen. Gelukkig ben je in Duitsland beschermd tegen zulke verassingen, maar dan moet je de wet van daar wel kennen. Met het uitbreken is zomaar een voorbeeld, ook met erfpacht zijn de regels anders evenals met een woning die nog niet gelijk vrij is, waardoor je die niet direct kan betrekken. Gelukkig tref je in Emmen de goede hulp hierin aan, aldaar hebben ze jarenlange ervaring met de huizenverkoop in Duitsland, en dat voorkomt onaangename verrassingen.

Aanrader

Ondanks dat het ingewikkeld lijkt, is serieus kijken voor een woning net over de grens een aanrader, en dit zeker voor jonge mensen. De taal die leer je wel, de wet is daar goed alleen anders dan in Nederland. Echter de Nederlandse woningmarkt is wat ze noemen oververhit, als koper moet je vaak snel beslissen, en momenteel overbieden wat niet zonder risico is. De vraagprijs van een woning in Nederland komt vaak overeen met de waarde van het pand, en dan tienduizend euro hoger bieden moet je eigenlijk niet doen. Daarbij zijn de woningen in Duitsland fors goedkoper, en daardoor heb je daar echt waar voor je geld. In Nederland is nog steeds de gewoonte, het huis van de bank en het onderhoud voor de bewoner, maar in Duitsland gaan de mensen voor het eigen huis met een nadruk op eigen. Het is de opzet dat je de hypotheek aflost, zodat je na twintig of dertig jaar het huis echt in bezit hebt en niet meer voor een gedeelte van de bank. Door dit alles is het slim om te overwegen om net over de grens een huis aan te schaffen. Daar is een huis nog wat ze vroeger een spaarpot noemden, terwijl je daar prettig verblijft heb je later flink wat vermogen in bezit. Bij Oostmakelaardij.nl in Emmen kunnen ze je verder helpen voor de aanschaf van een woning in Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.