Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen als uitbreiding voor hun woning, en dat is ook niet verwonderlijk. Zonnepanelen bieden heel wat voordelen voor het energieverbruik van je woonst en dat is tegenwoordig iets waar de meeste mensen wel behoefte aan hebben.

Natuurlijk is het zoals bij elke aankoop erg belangrijk dat je de juiste keuze maakt op het vlak van zonnepanelen. Er bestaan immers heel wat verschillende oplossingen. Waar moet je nu zoal op letten als je zonnepanelen koopt, en hoe maak je de beste keuze voor jouw woning? Deze vragen worden in het onderstaande overzicht beantwoord!

Het belang van goede zonnepanelen

Duurzaam wonen is troef de laatste jaren, en daarbij hoort natuurlijk ook zonne-energie. Zonnepanelen helpen je om de kracht van de zon te gebruiken om elektrische apparatuur en andere zaken aan te drijven in huis of je bedrijf.

Zonnepanelen kosten op zich weinig, aangezien je het geld dat je erin investeert op de lange termijn terugverdient door een lagere energiefactuur van traditionele stroomvoorziening. Daarbij geven ze je ook de mogelijkheid om voor een stukje zelfvoorzienend te zijn, aangezien je enkel de zon gebruikt als energiebron.

De voordelen van zonnepanelen gaan erg ver, maar je kan daar natuurlijk enkel ten volle van genieten als je ook degelijk de juiste zonnepanelen koopt en wat meer informatie zoekt over wat de aankoop van zonnepanelen precies inhoudt. Dat is waar het volgende deeltje je bij kan helpen.

Belangrijk bij de aankoop van zonnepanelen

Als je zonnepanelen koopt, doe je dat best op basis van een aantal criteria. Hieronder vind je een oerzicht van de belangrijkste factoren die je uiteindelijke beslissing mede zullen bepalen:

  1. De opbrengst van de zonnepanelen

Zoals reeds gezegd helpen zonnepanelen je om geld terug te verdienen, doordat je eigenlijk energie haalt uit een kosteloze bron: de zon zelf. Natuurlijk moet je wel rekening houden met de energie (en dus de kost) die nodig is om de energie van de zon om te zetten in stroom die bruikbaar is voor je woning. Daarbij kosten ook de omvormer – dat is het apparaat dat die zonne-energie omzet in stroom – geld, alsook de zonnepalen zelf. Daarnaast zijn er echter weinig kosten aan verbonden.

Wil je de juiste zonnepanelen vinden voor jouw woning? Bereken dan bij benadering de opbrengst die de panelen je zullen opleveren, rekening houdende met de kosten die erbij komen kijken.

  1. Eventuele subsidies voor zonnepanelen

Een andere belangrijke factoren als je zonnepanelen wilt kopen is de mogelijke subsidies die er bestaan. De overheid wil meer nadruk leggen op duurzaam wonen en werken en geeft mensen daarom de mogelijkheid om van een premie of subsidie te genieten als ze duurzame investeringen doen. Eén daarvan is zonnepanelen.

Zo’n subsidie houdt in dat je financiële steun krijgt bij de installatie en aankoop van je nieuwe panelen, waardoor het op financieel vlak een minder grote domper wordt. Doe dus goed onderzoek naar de subsidies die er zijn, zodat je weet of het de moeite waard is om zonnepanelen te kopen.

  1. De terugverdientijd van de zonnepanelen

Ten slotte is er ook de terugverdientijd van de zonnepanelen en dat is eigenlijk de tijd die nodig is om de kostprijs van de panelen zelf – en alle andere kosten die erbij komen kijken – terug te verdienen. Hoe snel dat gaat, is vooral afhankelijk van hoe je met de zonnepanelen omspringt én welke panelen je kiest.

Over het algemeen verdienen zonnepanelen zichzelf terug na een goede aantal jaar, en het geld dat je erin hebt gestoken is dus niet verloren. Zie het daarentegen als een slimme investering waar je ook nog eens het milieu een handje mee helpt!

Het is duidelijk dat zonnepanelen niets dan voordelen bieden voor mensen die duurzamer én energie-efficiënter willen wonen. Gebruik bovenstaande tips en informatie om de juiste beslissing te maken, en je ondervindt snel zelf hoe verregaand de voordelen van deze energie-investering wel niet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.